Колко според теб са ерогенните зони у мъжа и притежава ли жената повече или по-малко в сравнение с него? Г-точката ли е наистина ключът към женския оргазъм или има и други от тези така наречени „точки“, чието докосване води до сексуален екстаз? И наистина ли трябва да фокусираме вниманието си само върху тези няколко части от тялото и оставим настрана всички останали, приемайки ги за недостатъчно чувствителни?

Всъщност, цялото човешко тяло представлява една огромна ерогенна зона. Подходящо докосване в подходящия момент би могло да предизвика силна възбуда, без значение дали това е стимулация на всеобщо известни ерогенни зони или на друга част от тялото, чието дразнение предизвиква подобна реакция. Разбира се, някои места са по-чувствителни от други поради по-тънкото кожно покритие и/или силната концентрация на нервни окончания в тази област. Но колкото по-голяма част от тялото включиш в любовната игра, толкова по-цялостно ще възбудиш партньора си, разпалвайки още повече страстта между двама ви.

Точките и други ерогенни зони, Feel Talk Love

Как да откриеш ерогенните зони на половинката си?

Най-общо казано – съдейки по себе си. Все пак, колкото и да са различни телата на мъжа и жената, те не са от отделен „вид“. Напротив, имат повече сходство, отколкото предполагаш. Обхождайки тялото отгоре до долу – скалпът, лицето, ушите, шията, раменете, дланите, гърбът, гърдите, мишниците, страните на корпуса, венериният хълм при жената (и еквивалентната на него зона при мъжа), дупето, анусът, бедрата (от всички страни), свивката на краката, прасците, ходилата – всички тези части на тялото са сходни у двама ви и начинът, по който докосването там възбужда теб, вероятно ще се хареса и на човека до теб. Нежен масаж, усещане за топло/студено, погалване, захапване, целувка или просто мек дъх. Спомни си твои приятни усещания от предишни интимности и опитай с настоящия партньор – ако целувка по врата, погалване под мишниците или интимен масаж са били особено възбуждащи за теб, то вероятността да подействат по подобен начин на партньора е много голяма. А може би сега е времето да опиташ и с нещо съвсем ново, което досега никога не сте включвали в любовната игра – масаж на скалпа и лицето с ароматно олио, обхождане на тялото с перце или бучка лед, драскане с нокти по гърба. Това е начин да разбереш повече за половинката си, а правейки ти първата стъпка, вероятно ще провокираш и него/нея да се отблагодари със същото.

Както вече споменахме по-горе, тънкото кожно покритие и концентрацията на нервни окончания все пак допринасят за по-голямата чувствителност на някои области в сравнение с други. Особено нежна е интимната област – нека разгледаме кои конкретно са ерогенните зони тук – при мъжа и при жената – и как най-добре да ги стимулираме.

Интимни ерогенни зони при жената

Точките и други ерогенни зони, Feel Talk Love

 • Венерин хълм и вулва

Венериният хълм представлява възвишението малко над вулвата, което по природа е покрито с косъмчета. Областта тук е изпълнена с мастна тъкан – лек натиск или кръгови масажни движения могат да бъдат изключително приятни. Външните и вътрешните устни на вулвата пък реагират особено чувствително на нежно докосване с език, целувка или просто дъх.

 • Клитор и Cи-точка (от англ. C-spot)

Клиторът е ключов орган при женския сексуален екстаз и поради високата си чувствителност най-ерогенната зона в човешкото тяло. Освен главичката (C-spot), която се намира отвън – там, където се съединяват вътрешните и външните устни на вулвата – клиторът притежава корпус, който се разделя на две крачета и две гъбчести тела, простиращи се във вътрешността на тялото и заобикалящи уретрата и вагиналния отвор. Това се вижда ясно на картинката по-горе.

Съществуващ единствено за да носи удоволствие на дамата, клиторът е изключително чувствителен както във външната си част (главичката), така и във вътрешната. Тъй като външната част е особено нежна (с 8000 на брой нервни окончания), оралната стимулация тук е най-подходяща, а ако предпочитате докосване с ръка, то тогава подсигурете необходима влажност, за да избегнете неприятно триене. Вътрешната част на клитора пък се стимулира при проникване във вагината с пенис или секс играчка.

Си-точката е и една от ерогенните зони, за които е в сила, че ако нарочно забавиш директната стимулация и си “играеш” наоколо, допринасяш за още по-голяма възбуда. Колкото повече отлагаш, толкова повече дамата ще желае да бъде докосната там. Така освен физически, ще я подготвиш и ментално. (Този метод важи например също и за зърната на гърдите.)

 • У-точка (U-spot)

У-точката носи наименованието си от уретра (латински термин за пикочен канал) и представлява зоната, обграждаща изхода на уретрата – разположена е между главичката на клитора и входа на вагината. Наситена с множество нервни окончания, тази област е изключително чувствителна към докосване. Затова оралната стимулация с език или нежни кръгови движения с пръст при осигурена богата влажност са най-подходящи за възбуждане на тази зона.

 • Отворът на вагината

Преди да стигнем до точките във вътрешността на вагината трябва да обърнем внимание на особено деликатната зона на входа – т.нар. вестибюл (преддверие, фоайе). Ако желаеш да проникнеш с пръст или пенис във вагината, остани за малко в зоната на входа и масажирай с кръгови движения областта – така ще я възбудиш още повече!

 • Г-точка (G-spot)

Г-точката всъщност не е малка точка, а представлява област с диаметър около 2см. Кръстена на откривателя си, немския гинеколог Ернст Грефенберг, тя е може би най-известният спот в женското тяло и същевременно най-трудно откриваемият. Горе долу е известно къде се намира – във вътрешността на вагината, на около 5см от входа, в предната ѝ част, т.е. към корема се усеща като област с по-грапава повърхност от иначе гладката стена на вагината. Стимулира се например с движение с пръст, сякаш привикваш някого към теб. Но по актуални данни на две норвежки авторки, посветили години в проучвания по темата, съществуването ѝ все още не е доказано. Една от хипотезите е, че стимулирайки тази област във вагината, всъщност се стимулира вътрешната част на клитора. Друга възможност е Г-точката да е свързана с жлезите на Скийн, които също са разположени на предната стена на вагината и се смятат за източника на еякулация при жената (т.нар. скуърт).

В нашите ръце е да намерим или не тази тъй чувствителна област в женското тяло, без притеснение, че ако не е там, нещо с нас не е наред (@ мъже и жени). Бихме могли да изпробваме гореспоменатото движение с пръст, секс в поза доги (тук пенисът стимулира по-интензивно предната стена на вагината) или подходяща секс играчка. А в удобен момент може да се открехнем и споделим един с друг дали някоя от тези практики особено много ни възбужда и какво ни се иска да изпробваме следващия път.

 • А-точка (A-spot, Deep Spot)

А-точката (Anterior Fornix Erogenous Zone), още известна като Deep Spot, се намира дълбоко във вагината, между Г-точката и шийката на матката. Стимулирането ѝ води до образуване на вагинална течност, като подходяща поза за възбуждане на тази зона е например мисионерската, когато жената, легнала по гръб, постави възглавница под кръста си, за да се получи по-подходящ ъгъл на проникване. Позите доги и ездачка също са удобни за стимулация на тази област.

 • CUV-точка

Стигаме до най-новото откритие в областта на изследванията на женските ерогенни зони – зоната CUV. Името си носи от комбинацията между клитор (Clitoris), уретра (Urethra) и вагинална стена (Vaginal wall), т.е. подобно на Г-точката тук не говорим за малка точка, а за по-голяма област. CUV е зона, свързваща именно гореспоменатите чувствителни места – клитор, У-точка  и предна стена на вагината (откъм корема), където се намира и Г-точката. CUV зоната е доказателство за това, че върховният момент на оргазъм се достига чрез по-комплексна възбуда. Изключително подходяща в случая е комбинацията между орална стимулация на чувствителния C-spot и галене с пръст (упражнявайки лек натиск) на областта под него, с леко проникване във вагината – бавно и равномерно. Стимулацията на цялата тази зона чрез пенетрация е трудна – бихте могли да си помогнете с ръка или подходяща секс играчка по време на секса.

Интимни ерогенни зони при мъжа

Точките и други ерогенни зони, Feel Talk Love

 • Главичката на пениса и пръстенът под нея

Нека започнем от върха – главичката. Поради много тънкото си кожно покритие и струпването на нервни окончания (4000 на брой) в тази област, главичката на пениса е силно ерогенна зона. В нееректирало състояние на пениса главичката е изцяло или отчасти покрита с кожичка (при обрязаните мъже тази кожичка липсва). Подобно на главичката на клитора при жената, главичката на пениса е извънредно чувствителна, затова тук докосванията трябва да са много нежни, а влажността богата. Особено приятна за мъжа е оралната стимулация, когато обхванеш с устни главичката, образувайки вакуум и продължиш да си играеш с език по нея.

Мястото, на което в еректирало състояние на пениса кожичката се отдръпва към ствола му и се получава нещо като пръстен под главичката, е също възбуждаща за мъжа зона, с която трябва да си нежна при орална любов, а при преминаване с ръка през нея да внимаваш за честотата, за да избегнеш прекалено търкане – за по-сигурно, заложи на стимулация с език, а запази силата на ръката и пръстите за ствола на пениса – той несъмнено ще издържи!

 • Френулум (F-spot)

Френулумът (юздичка, гънка от тъкан) е мястото директно под главичката, на което кожичката преминава в главичката. Зоната е много нежна и източник на голямо удоволствие за мъжа. Би могла да се стимулира с масажни движения с палец (докато дланта ти е обхванала ствола) или с език.

 • Стволът

Стволът на пениса е значително по-устойчив на натиск и триене от останалите зони. По протежението му са разположени гъбчести тела, които се пълнят с кръв при възбуда и предизвикват ерекция. Затова при масаж с ръка на тази зона не се притеснявай да упражниш повече сила – със сигурност ще му хареса.

 • Скротум

Кожната торбичка, в която се намират тестисите (т. нар. скротум) е деликатна зона, чието погалване, леко масажиране или поемане с устни носи силна наслада у притежателя ѝ.

 • Перинеум

Перинеумът (в превод преграда) е ерогенна зона и при двата пола. Това е областта между скротума и ануса на мъжа, респ. между вулвата и ануса на жената. Специалното на тази зона при мъжа е, че масажът тук води до стимулация на разположената във вътрешността на тялото простатна жлеза – т.нар. П-точка.

 • П-точка (P-spot)

Само на няколко сантиметра навътре от ануса се намира една от най-чувствителните ерогенни зони у мъжа – простатната жлеза, още известна като П-точка (Prostate, P-Spot) или мъжката Г-точка (male G-spot). Тя е част от мъжката полова система и има за задача да произвежда секрет, който осигурява благоприятна среда за сперматозоидите, съпровождайки ги по пътя на еякулацията. Масажът на тази зона би могъл да предизвика още по-интензивен оргазъм у мъжа. Той може да бъде направен по два начина – външно, чрез масажиране с пръсти на мястото между ануса и тестисите, и вътрешно, чрез анално проникване. За последното можеш да намериш подробна информация в статията Простатата – мъжката Г-точка.

В заключение може отново да повторим, че макар и от различен пол, мъжът и жената си приличат по чувствителност и реагират с подобно очарование на проявена към телата им нежност. Макар и особено деликатни, ерогенните зони са част от едно по-голямо цяло, което не бива да пренебрегваме. Ако включим цялото тяло в любовния акт, насладата от секса ще е още по-силна.

Feel Talk Love