В днешно време всеки от нас е чувал за тази изключително чувствителна зона в интимната област на жената, чието докосване предизвиква силна възбуда при дамите и често е единственият път, водещ до кулминация. Клиторът. Под този термин ние обикновено разбираме малкото “грахово зрънце”, в което се съединяват вътрешните и външни устни на вулвата. Но това ли е всъщност истинският му размер или има нещо, което пропускаме? На какво точно се дължи огромната наслада от играта с този орган? И как да подходим най-добре, когато искаме да го възбудим?
Съвременни проучвания за сексуалния живот на дамите показват, че две трети от тях изпитват оргазъм единствено тогава, когато сексът включва стимулация на клитора. Миту Саниал (Mithu Sanyal), която е посветила години в изследвания по темата, дори твърди, че в основата на всеки оргазъм при жената стои възбудата на клитора – без значение дали проникването е вагинално или анално, и при двата вида секс индиректно се стимулира този орган, което е причината жената да достигне върховното чувство на оргазъм.
Но как е възможно това? Нека разгледаме по-подробно какво всъщност се крие под върха на айсберга.

Клиторът и женският оргазъм, Feel Talk Love

Структура на клитора

Макар и притежаващ решаваща роля в сексуалния живот на жената, клиторът получава необходимото внимание едва преди около двайсет години. Благодарение на проучванията на австралийската уроложка Хелън О’Конъл (Helen O’Connell) се разбира, че той е далеч по-голям орган от видимото възвишение на повърхността – почти с големината на пенис, чиято основна част обаче се намира във вътрешността на тялото.
Клиторът и женският оргазъм, Feel Talk Love
Структура на клитор
Видимата част, т.нар. главичка (англ. glance), както споменахме в началото, се намира на мястото, на което вътрешните и външните устни на вулвата се съединяват. Размерът на главичката варира между 0,5 и 2,5см. Именно това е и най-чувствителната част от клитора, тъй като там са събрани множество нервни окончания върху съвсем малка повърхност (двойно повече в сравнение с главичката на пениса). Подобно на мъжкия член тук главичката също е покрита с кожичка (качулка), която я заобикаля и защитава.
Във вътрешността на тялото се намира останалата, много по-голяма част от клитора. Главичката преминава в голям корпус, който се разделя на две крачета и две гъбчести тела, заобикалящи уретрата и вагиналния отвор. Всяко от крачетата има между 7 и 15см дължина! При сексуална възбуда в крачетата и гъбчестите тела навлиза кръв, в следствие на което те набъбват и увеличават размера си неколкократно. Затова и вулвата изглежда по-голяма по време на секс. Целият този процес оказва влияние и върху овлажняването на вагината и подсилването на чувствителността при проникване.
Всички тези анатомични свойства на клитора са причината за това той често да се обозначава като женския еквивалент на пениса. За разлика от пениса обаче, единствената функция на клитора е свързана с удоволствието, тоест той няма биологична значимост за жената. Още интересни факти по темата можеш да откриеш в статията “Клитор и пенис – колко много общо имат те”.

Клиторът и женският оргазъм, Feel Talk Love

Как да възбудим клитора

Чувствителността е и причината клиторът да играе значителна роля за достигането до оргазъм при дамите. Знаейки вече, че този орган на удоволствието се разпростира по цялата площ около вагиналния отвор, можем да приложим разнообразните методи на възбуда, концентрирайки се не само върху “зрънцето”, но върху цялата област около него. Желанието на дамата се разпалва още повече, когато напрежението расте постепенно – затова започнете още с вътрешната част на бедрата и от там се насочете бавно и постепенно към вулвата. Прокарвайки пръсти по кожата и стигайки до интимната област, можете да масажирате с лек натиск областта около входа на вагината (външните и вътрешни устни както и областта между тях) – ето тук ерекцията на клитора ще проличи в това, че цялата тази област започва да набъбва. Колкото повече отлагаме допира с върха на клитора, толкова повече копнежът това да се случи расте. Тук е моментът да преминете към проникване във вагината (при желание и към анален секс). Това ще продължи приятното усещане поради натиска, който се упражнява върху вътрешната част на клитора. И за финал идва ред на най-чувствителната зона – главичката. Допирът с нея трябва да е нежен, с подсигурена богата влажност. Тук удоволствието ще бъде изключително голямо, ако дамата усети езика на партньора си. Оралната стимулация не е задължително да бъде изолирана – комбинирайте с бавна и равномерна пенетрация (с пръст или секс играчка), за да поддържате възбудата на цялата област, доближавайки се със сигурни стъпки към върховния момент.
Що се отнася до подаръците от секс магазина, много секс играчки са моделирани с фокус върху този орган – womanizer-ът например е подходящ за соло секс, но има и редица други, които бихме могли да включим в играта с партньор. Важно е само да знаем, че лек натиск е позволен в областта отстрани, а с върха на клитора трябва да бъдем нежни и внимателни.

Клиторът и женският оргазъм, Feel Talk Love

Интересно от историята

Както вече споменахме, от научна гледна точка клиторът се радва на повече внимание едва от около две десетилетия. Липсата на информация в учебниците по биология не само в училище, но и в университета е и причината за това през 2016 да възникне първият 3D модел на този орган, с чиято помощ човек по-лесно би могъл да добие представа за неговата форма. За първи път той е конструиран във Франция, като идеята на създателката, Одил Филод (Odile Fillod), е да насочи вниманието върху женската сексуалност и да направи моделът максимално достъпен както за учители и ученици, така и за всеки заинтересован. Именно затова тя предоставя на страницата на Fab Lab 3D данните за свободен достъп. В принтиран триизмерен модел клиторът е с реалистичен размер от 7-10см.
Интересен факт е също, че в началото на миналия век Зигмунд Фройд (Sigmund Freud, бащата на психоанализата) е смятал, че клиторният оргазъм е присъщ за млади девойки, а в зряла възраст жената достига кулминация единствено при вагинално проникване. В случай, че това не ѝ се отдава, тя се е смятала за ментално болна, подлежаща на лечение. Така през времето клиторът сякаш е изгубил правото си да бъде включен в любовната игра, а това дава отражение върху цялостното задоволяване на жената.
Именно затова е време този съществен пропуск да бъде поправен. Колкото повече знаем за своето собствено тяло и това на човека до нас, толкова по-съзнателно ще бъде отношението ни един към друг в стремежа ни към сексуално здраве и пълноценен полов живот.
Feel Talk Love