Сексът е здраве
Замисляли ли сте се някога, че сексът може да е нещо повече от удоволствие?
Без значение дали е три пъти седмично или веднъж месечно, добрият секс се отразява както на нашето физическо, така и на нашето душевно състояние. Това е така, защото тялото и духът ни отбелязват всеки един процес, с който се конфронтират, независимо дали осъзнато се стремим към определен резултат чрез него или не.
Това, което се опитваме да подскажем, е че фразата „сексът е здраве“ не е случайна. Ето какво ни носи той освен желаното удоволствие:

Сексът е здраве, Feel Talk Love

Подобрява имунитета

Много актуална тема в момента. Имунитетът на организма ни се влияе от множество фактори, за част от които дори не подозираме. Честият полов живот е един от тези фактори – чрез увеличаване нивата на имуглобин А сексът засилва имунитета ни и влияе върху това колко често боледуваме и как понасяме атаките на различни болести.

Сексът е здраве, Feel Talk LoveНамалява стреса

Стресът е проблем на днешното забързано ежедневие, срещу който не винаги лесно се намира лек. Редовният полов живот обаче се оказва чудесен начин да се преборим с негативните емоции. Причината е в това, че след секс в тялото ни се отделя ендорфин, по-познат още като хормон на щастието, а това ни прави еуфорични, позитивни и далеч по-спокойни. Спокойствието и добрият, здрав сън като следствие от него, са едни от плюсовете на добрия секс, оказващи значително влияние върху нашето емоционално състояние. Колкото по-непринудени и желани се чувстваме, толкова по-лесно отблъскваме напрежението, нервността или леките депресивни състояния.
Сексът е здраве, Feel Talk Love

Подобрява функцията на сърцето и циркулацията на кръвта

По време на секс пулсът на сърцето ни се ускорява значително – от 70 до над 100 удара в минута. Това е една много добра тренировка не само за сърцето ни, но и за целия организъм. Циркулацията на кръвта се подобрява, намалява се кръвното налягане и се нормализира нивото на холестерол. Всичко това допринася и за спадането на рисковете от сърдечни заболявания.

 

Сексът е здраве, Feel Talk Love

Намалява риска от рак

Съществуват проучвания, които установяват, че сексът намалява рисковете от появата на рак на гърдата и рак на простатата. При мъжете този риск намалява с 15% при полов контакт от 3 пъти седмично.

Сексът е здраве, Feel Talk LoveЛекува главоболие

В разрез с женското оправдание-клише се оказва, че сексът може да действа като обезболяващо срещу главоболие, тъй като при него се отделят окситоцин и ендорфини и се наблюдава спад в налягането на мозъчните кръвоносни съдове.

Сексът е здраве, Feel Talk LoveЗаздравява вагиналната мускулатура

Като още един положителен ефект от секса е подсилването на тазовите мускули при жената. Този тип тренировка улеснява контрола над пикочния мехур, което спомага срещу появяващите се в по-късна възраст проблеми с трудното задържане на урината и лесното „изпускане”.

Сексът е здраве, Feel Talk LoveПодобрява външния ни вид

Един от популярните факти, доказващи ползите от секса, е именно това, че благодарение на него ние се подмладяваме и разкрасяваме. Всъщност тук се има предвид благотворното действие върху кожата и косата – те стават по-гладки и еластични в следствие на удвояване нивата на естроген в женското тяло по време на секс. Освен това се смята, че активно водещите полов живот са не само по-младолики, но и живеят с няколко години повече.
Сексът е здраве, Feel Talk Love

Допринася за добра физическа форма

Сексът е една далеч по-приятна алтернатива на фитнеса, която поддържа и развива физическата ни форма. Да, не можем да говорим за същия ефект като от една целенасочена фитнес тренировка, но енергията, която влагаме по време на секс, със сигурност не отстъпва на тичането в парка. Смята се, че средно човек изгаря около 200 калории на „сесия“, което е напълно достатъчно като тонус за деня.

Сексът е здраве, Feel Talk LoveУвеличава либидото

Желанието ни за секс работи и се развива на следния принцип: колкото повече, толкова повече. То е пряко свързано с качеството на връзката ни и с поддържането на любовния живот. Има периоди, в които поради множество причини нашето либидо може да се отслаби и да намали удоволствието ни от секса. В такива моменти ни се иска да стимулираме активност в любовния си живот, а тогава с пълна сила важи правилото, че апетитът идва с яденето. В допълнение бихте могли да изпитате и силата на някои афродизиаци – природните стимуланти на сексуалното желание.
Това бяха само някои от плюсовете на редовния полов живот. Нека не забравяме и доброто настроение, чувството на удовлетвореност и вярата в себе си след приятни интимности с партньора, които се пренасят и в много други области от личния и професионалния ни живот. Добрият секс се оказва страхотен начин да съчетаем приятното с полезното.
Feel Talk Love