Кога да си говорим за секс? Вероятно няма човек, който да не си е задавал този въпрос, пораждащ някаква форма на притеснение и възбуда, но дори да си от онези хора, които упорито го избягват, заради вродената си свенливост, за препоръчване е да отделиш няколко минути и да размислиш. Кой знае… може разговорът за секс да се превърне в любимото ти занимание.

Нека започнем с основата на тази тема, а именно, че хубавата комуникация в едни отношения е ключът към тяхната хармония. Независимо дали сме в нова или дългогодишна връзка, умението да споделяме помежду си е решаващо за нашата устойчивост. Партньорът е човекът, който ни вижда в най-интимните ситуации и страхът от поредната откритост е съвсем нормален. Но именно защото сме уязвими, трябва да отстояваме себе си. Затова, когато усещаме, че е време да разкрием нуждите и предпочитанията си, то трябва да го направим. Разбира се, това не означава, че няма да сме нервни, да ни е конфузно или да започнем да заекваме, но това ще е само първия път. После сами ще си благодарим, че сме се престрашили да изявим желанията си.

Кога да си говорим за секс?, Feel Talk Love

В подходящия момент

Златно правило на всеки пълноценен разговор е ние сами да сме подготвени за него. Важно е да подберем правилния момент и въпреки че този съвет се слави като клише, добрата преценка е за предпочитане. Не можем да очакваме, че партньорът ни ще е винаги предразположен за откровеност. Все пак, както вече споменахме – интимната откритост прави човека уязвим и трябва да бъдем внимателни. Ако познавате човека до вас добре, то вие най-вероятно вече инстинктивно усещате кога от разговора ще има плод, но дори и да не сте все още толкова близки, интуицията пак може да ви помогне. Нужно е и двамата да сте в добро и комуникативно настроение, да сте спокойни, да няма излишно напрежение или каквито и да е било тревоги върху главата ви. Дори да ви дойде музата, докато жена ви припряно се оправя, защото закъснява за работа, по-добре съхранете мотивацията си за малко по-късно – иначе рискувате да ви отрежат още преди да сте започнали. Преди секс или докато лежите гушнати след това, по време на уютна вечеря – ако чувствате момента достатъчно интимен, използвайте го или пък го създайте!

Добре е да споменем, че подобен тип разговор не е подходящ за провеждане по време на секс (не говорим за кратките и ясни „насоки“), защото от една страна това ще разсее потока на страст в този момент, а от друга е твърде вероятно да се приеме като критика. Опитайте се да подходите деликатно по време на секса, с „лесен“ въпрос „Така харесва ли ти?“ например, а след секса навлезте пó в дълбочина.

Няколко идеи за това КАК точно да засегнеш темата може да намериш тук.

Кога да си говорим за секс?, Feel Talk Love

Фантазиите…

Твърди се, че фантазиите са три вида: такива, които пазим само за себе си; такива, които можем да разкрием пред партньора си, но да не осъществим; и такива, които съвсем спокойно можем да изпълним. Няма какво да се лъжем, човешкият ум е безплатно игрално поле, в което можем да прекараме часове, съчинявайки си безброй секс сценария. Винаги обаче остава едно чувство, сякаш не сме облизали лъжицата докрай и тайничко се чудим как поне една малка част от тези фантазии да станат реалност. Да си кажем ли, да не си ли кажем, абе… май по-добре си кажете. Това е шансът ви да внесете разнообразие, пък и да получите това, което искате. Не можете да очаквате, че партньорът ви магически ще отгатне къде искате да бъдете докосвани и какво би ви задоволило. Искате да го направите на нестандартно място или сте садо-мазо настроени? Фантазията си е ваша – изпълнението също, а хубавият разговор само ще ви доближи до него. Нямате представа колко секси можете да бъдете, когато изразявате свободно желанията си!

Кога да си говорим за секс?, Feel Talk Love

Да разчупим рутината

Ако пък сте в дълга връзка и сексът ви следва все един и същи модел, то рискувате да го превърнете в рутина. Това от своя страна може да убие искрата помежду ви в някакъв момент. В такъв случай разговорът за секс би могъл да бъде възраждащ, тъй като всеки нов елемент е като ново събитие. Обсъдете по-иновативни идеи или пък намекнете за онези секс играчки, за които си мислите от половин година. Метафорично казано – ако всеки път сте отдолу, предложете този път да сте настрани. Дори най-малката промяна прави впечатление! Освен това поемането на инициатива от време на време кара другия човек да се чувства малко по-специален и желан, а това със сигурност би заздравило отношенията ви. Самият факт, че сте се престрашили да говорите, печели плюсови точки, защото показва, че знаете какво искате, а това и за жените, и за мъжете е доста привлекателно качество.

Кога да си говорим за секс?, Feel Talk Love

При наличие на проблем

Сексът е за удоволствие, а за да бъде в своя максимум, е хубаво да се отърсите от всякакви тревоги по негов адрес. Най-правилно е да си поговорите с партньора, когато ви притеснява например

◾ Честотата

Хора сме, различни сме. Това е факт. На един му се иска по три пъти на ден, а на друг само три пъти в месеца. Тогава ви е нужен компромис, до който да стигнете заедно. Представете си приятелката ви, която всяка вечер ви чака само по червило и мрежести чорапи, готова е да се раздаде за вас, а вие за пореден път ѝ казвате, че сте уморени и „не ви е до това“. Това си е направо садизъм и не може да оставите всичко да се подреди от само себе си. Обсъдете нещата, помислете за решение – сутрешен секс, повече почивка или пък консултация със специалист – какъвто и да е изборът, вие го правите заради себе си и заради любимия човек. Насила ли е – вече не е за удоволствие.

◾ Безопасният секс

Разговорът за безопасния секс е малко или много неизбежен (най-вече за жените). Дори да си имате доверие, залогът е от значение – рискувате здравето си, а жените – и да забременеят. Докато на мъжете мозъкът и пенисът не могат да функционират едновременно и при тях въпросната „тревожност“ е в пъти по-малка, то жените обикновено се притесняват за куп неща, обмислят, премислят, докато не прегреят и не усетят, че май е време да си кажат каквото е за казване. Когато чувството за сигурност, за споделеност и единодушие е налице, ще бъдете без задръжки по време на секс и в състояние да се отдадете напълно. Затова, ако сте на различно мнение, подходете с любов и разбиране към партньора, за да се чувствате и двамата достатъчно комфортно.

◾ Различията

Индивидуалният почерк съпътства човека и в секса. Когато сте партньори от скоро, е нужен период на нагаждане и опознаване. Какъв секс харесва тя/той? Груб или чувствен? Дълъг или кратък? Садо-мазо? Ами анален секс? По-добре попитайте, защото макар и да са доста надеждни традиционните „тенденции“, не винаги може да се доверите на тях. Разбира се, това не означава, че трябва да го/я подложите на разпит. Използвайте думите като добър инструмент: „Така харесва ли ти?“, „Какво искаш да направя с теб?“. Зададени с чувство, подобни въпроси действат възбуждащо. Хората се наслаждават на различни детайли (особено жените), различно отношение (повече решителност, контрол или покорство, или пък равенство). Ако имате нужда да сте повече/ по-малко нахапани, разцелувани, посинени или надрани, то просто си го поискайте.

Кога да си говорим за секс?, Feel Talk Love

Има още върхове за покоряване

Надграждане в секса винаги има накъде, стига и двамата партньори да са достатъчно отпуснати. Сексът е нещо естествено и интимно, а хубавият разговор – също. Възползвайте се и от двете! Така ще покажете, че се стараете и се интересувате от другия. Успеете ли да преодолеете задръжките, ще започнете да изпитвате наслада, да измисляте нови пози и сюжети. Човекът до вас също ще прояви инициатива, защото вие ще му влияете. Това е чудесен начин да опознавате телата си, да ги изследвате взаимно и дори да преоткриете нетипични за вас предпочитания. Винаги има с какво да ви изненадат, и то приятно.

И така, ако вече сте се надъхали за разговор, но все още не сте сигурни точно как да подходите – както споменахме по-горе, идеите тук може би ще са в състояние да ви помогнат.

Feel Talk Love