Най-важна предпоставка за това да изпитаме удоволствие от аналния секс е подготовката. В тази статия са обобщени някои практични съвети, подходящи както за жени, така и за мъже. Защото както вече знаем от Простатата – мъжката Г-точка, този вид секс е твърде възбуждащ и страстен, за да го ограничим само до проникването на мъжа в жената. Не по-малко вълнуващо е и когато жената възбужда мъжа отзад. Идеята е да усетим сходството и това, че подходът е един и същи, независимо от това кой в коя роля е.

Разбира се, всичко започва с това да се отпуснем и отворим мислено към подобен тип интимност. Менталната нагласа е от изключително важно значение, особено когато този вид секс ви предстои за първи път. За целта бихте могли да се запознаете с някои общоизвестни предразсъдъци и да прецените дали това е “вашето” или не. И не на последно място, да споделите с партньора си какво ви вълнува, да се запознаете с неговите/нейните предпочитания, за да избегнете изненади и загуба на доверие.

Веднъж решили да включите аналния секс във вашите интимни взаимоотношения, ето какво е необходимо да направите преди конкретно да се стигне до там.

Ако си в “пасивната” роля, на първо време трябва да обърнеш внимание на правилната хигиена. Имайки предвид, че тук партньорът те усеща не само на допир, но и на вкус и мирис (при анилингус), важно е да оставиш максимално приятно чувство у него/нея. Чувството и у теб, когато той/тя прониква отзад, също може да бъде приятно само, когато ректумът е празен. В противен случай изпитваш болка – не само по време на проникването, но и по-късно след секса. Вероятността от възпаления също е налице, тъй като анусът е стегнат, което прави проникването по-трудно и нараняващо.

Анален секс – подготовката, Feel Talk Love
Анус и ректум при мъжа и жената

Ректумът (още право черво) е последната част на дебелото черво и основната му задача е да складира всичко, което е за изхвърляне. Анусът е външният отвор на ректума. Той е богат на нервни окончания и е ерогенна зона. Около отвора са разположени два пръстеновидни мускула (сфинктери) – вътрешен, съкращенията на който са несъзнателни, и външен, съкращенията на който се контролират съзнателно. Тоест, вътрешният мускул реагира на импулси, които не можем да контролираме, но ако искаме да задържим нещо вътре или пък да се отпуснем, можем да включим в действие външния мускул и да го направим със силата на мисълта.

Анален секс – подготовката, Feel Talk Love
Анален душ и клизма

Как да сме сигурни, че всичко “е чисто”?

Необходимо е да изпразниш ректума от съдържанието, което така или иначе е предназначено за изхвърляне. Ако това се случи по естествен път до няколко часа преди секса, всичко е наред. Просто си вземи душ и измий областта на ануса, като с повече сапун или душ гел проникнеш леко с пръст в него. Ако ли пък не успееш да отидеш до тоалетна, би могъл/могла под душа, с топла водна струя от слушалката да отпуснеш аналните мускули така, че почти веднага да си в състояние да отидеш до тоалетна и по този начин да освободиш ректума. Ако това обаче ти е трудно, със сигурност можеш да разчиташ или на интимен анален душ (принципът е същият като със слушалката, но тук си помагаш с предназначен специално за това предмет), или на еднократна клизма, която действа веднага (3-5 минути) и е изключително ефикасна и безболезнена. И двете ги има в аптеката (интимния душ можеш да намериш и в секс магазина) – усилват натиска в червото и предизвикват физиологичния процес. След това си взимаш душ и си готов/а.

Като част от подготовката е и обезкосмяването – все още преобладава тенденцията областта на ануса при жената да е гладко обезкосмена, а при мъжа – натюр. Но все пак е въпрос на личен избор дали да се придържаш към този тренд или не. Ако държиш на гладка кожа, винаги можеш да разчиташ на козметично студио за кола маска или самобръснач.

А сега да преминем към тази част от подготовката, свързана с предразполагането на половинката към анален секс, т.е. когато ти си в “активната” роля. Имай предвид, че в тази роля отговорността за това да ви хареса и на двамата е до много голяма степен в твоите ръце.

Анален секс – подготовката, Feel Talk Love

Как да подготвиш партньора си за анален секс?

Когато ви е за първи път, добре е да подходиш бавно и постепенно, с масаж на дупето и областта на ануса, преди да преминеш към проникване. За тази цел подсигури масажно олио с приятен, отпускащ аромат (например от магазините DM или от аптеката), накарай половинката си да легне по корем и масажирай гърба и бедрата с бавни движения. Следващата стъпка е да отпуснеш дупето, както и областта на ануса, преди да преминеш към проникване. За тази цел, накарай половинката си да свие единия си крак така, че да се разтвори тазът и масажирай с длани двете бузи на дупето, редувайки повече и по-малко натиск. Преди да преминеш към масаж на ануса, вземи лубрикант на силиконова основа, за да осигуриш необходимата влажност и предпазиш партньора от наранявания. Остави масажното олио настрана, то не е подходящо за овлажняване на ануса, тъй като консистенцията му се нарушава при по-интензивно триене, а и също намалява чувствителността. Ако използваш лубрикант на водна основа, имай предвид, че ще трябва по-често да го нанасяш, тъй като той не поддържа дълго време влажността. И така, сипи от лубриканта в шепа и обилно го нанеси в областта, която ще продължиш да масажираш. Сега събери длани и започни да масажираш половинката между бузите на дупето сякаш потриваш ръце една в друга, упражнявайки лек натиск върху бузите на дупето навън, все едно се опитваш да го отвориш. С пръстите на ръцете продължи в тази насока – опитвай се леко да разтваряш дупето и премини постепенно към ануса. С бавни кръгови движения на палеца масажирай областта на отвора. Включи и палеца на другата ръка и редувай двете ръце с масажни движения, отпускащи и разтварящи областта на проникване.

Сам по себе си, анусът представлява ерогенна зона (както при мъжа, така и при жената). Освен масажът с ръце, друг вариант за подготовка е оралната му стимулация – анилингус. Без значение дали със или без проникване след това, анилингусът може да бъде много възбуждаща практика. Особено приятно е, когато сте прави – тук отново можеш да започнеш отдалече – с нежни целувки по гърба, след това да продължиш надолу към кръста, можеш да прокараш ръцете си отпред към пениса/вулвата без да го/я докосваш. Целуни партньора си точно под бузите на дупето, към вътрешната част на бедрата, насочвайки се бавно към ануса. Когато стигнеш до там, с бавни кръгови движения с език стимулирай ануса, подобно на масажните движения с палеца. Можеш да редуваш повече натиск с по-нежни целувки. Прокарвайки ръка между бедрата на партньора към половия орган отпред, ще го накараш да тръпне в очакване да бъде докоснат/а там – това е идеална предпоставка за продължение с орална стимулация отпред (фелацио/кунилингус) или с проникване в ануса.

Когато аналният секс се превърне в част от вашия полов живот, бихте могли да съкратите масажа и да го включите само като кратка част от любовната игра – отпускането на ануса ще се случва много по-бързо, защото чувството ще е познато, доверието изградено и насладата от подобен тип интимност ще расте. Но никога не забравяйте лубриканта! Ако не осигурите достатъчна влажност чрез анилингус, преди проникване задължително използвайте лубрикант. За разлика от вагината, анусът и ректумът не се овлажняват при възбуда, това крие риск от наранявания.

Анален секс – подготовката, Feel Talk Love

Безопасен ли е аналният секс?

Проникването в ануса не крие риск от нежелана бременност, освен ако при еякулация на мъжа част от спермата не попадне в областта на вагината. Бъдете внимателни и използвайте презерватив, за да сте сигурни, че ще избегнете това. Презервативът също ще ви предпази от предавани по полов път инфекции.

Преминаването от анален към вагинален секс пък трябва да се случва само след смяна на презерватива, респ. измиване на пениса – в противен случай рискувате инфекция на вагината поради контакт с чревни бактерии.

А що се отнася до използването на секс играчки – тук трябва да внимавате за опасността от „всмукване“ на играчката – чревната мускулатура може да засмуче предмета и той да изчезне във вътрешността на тялото. Затова е необходимо да използвате само предназначени за анален секс играчки (с разширена задна част) или да не изпускате от контрол предмета на проникване. Също така, на около 15см дълбочина ректумът има извивка – силово проникване на по-дълбоко може да бъде много опасно.

И така, аналният секс би могъл до такава степен да ви хареса, че да се превърне в неизменна част от вашия полов живот, или пък да не ви допадне поради една или друга причина, в което няма нищо лошо. Важното е всичко да се случва само тогава, когато и двамата го желаете. Не забравяйте да се вслушвате в своето собствено тяло, както и в това на партньора – всяко неволно движение, стягане, пъшкане, стенание е признак на усещане, приятно или неприятно. Най-вече когато сте в активната роля, бъдете бдителни над половинката, за да сте сигурни, че удоволствието е взаимно.

Feel Talk Love